

Gyros to danie, o którym można by pomyśleć, że jest potrawą narodową Greków, jednak w całym basenie Morza Śródziemnego i krajach bliskiego Wschodu można znaleźć liczne mu podobne, takie jak np.: szałarma czy kebab.
Gyros to danie, o którym można by pomyśleć, że jest potrawą narodową Greków, jednak w całym basenie Morza Śródziemnego i krajach bliskiego Wschodu można znaleźć liczne mu podobne, takie jak np.: szałarma czy kebab. To co odróżnia gyros od pozostałych to obowiązkowe towarzystwo chlebka pita oraz sosu tzatzyki. Ponadto gracka potrawa ma swój wyjątkowy smak, który zawdzięcza mieszance aromatycznych ziół, stanowiących podstawę marynaty do mięsa. Dopełnieniem całości jest natomiast pasta z pieczonego bakłażana.
Zamawiając 1 szt. zamawiasz 2 porcje.
Udko kurczaka 240 g
Bakłażan 200 g
Cebula czerwona 1 szt.
Ogórek 1 szt.
Ząbek czosnku 2 szt.
Sałata rzymska mini 1 szt.
Pomidory koktajlowe 6 szt.
Przyprawa do gyrosu 20 g
Koper suszony 2,5 g
Jogurt grecki 200 ml
Pita 2 szt.
Kalorie 785 kcal
Białko 30 g
Tłuszcze 50 g
Węglowodany 58 g
gluten
białka mleka